LETEČI ZMAJI

Ne dolgo nazaj sva se s T. udeležili Raziskovalnega tabora študentov biologije (RTŠB), ki se je letos odvijal v okolici Pivke. Tabor je namenjen nadobudnim mladim raziskovalcem, ki jih zanimajo različne živalske in rastlinske vrste. Mi2 sva se tabora udeležili samo za dva dni, da so nama pokazali, kako izgleda lovljenje in potem določevanje vrst kačjih pastirjev.

In smo šli.
Kačje pastirje smo lovili s pomočjo mrež.


Kačji pastirji (lat. Odonata) so skupina žuželk z nepopolno preobrazbo. To pomeni, da se ličinka kačjega pastirja direktno preobrazi v odrasel osebek in za razliko od na primer metuljev nimajo stadija bube. (vir: Odonatološko društvo)

V Sloveniji se nahajata dva podredova od treh, in sicer enakokrili kačji pastirji (lat. Zygoptera) in raznokrili kačji pastirji (lat. Anisoptera). Pogosti so v bližini vode, največkrat mirnih, stoječih, redkeje jih najdemo v bližini hitrotekočih voda. Njihova življenja pa so v tej moderni dobi močno ogrožena.

Iz malega Zygoptera ...

... zraste VELIK ZYGOPTER.


Modri bleščavec (Calopteryx virgo).


In še okolje v katerem jih najdemo.

Kačji pastirji so indikatorji za čiste vode. In ravno o tem in o posledicah izginjanja njihovega habitata na Krasu, pišemo v projektnem delu Kalí na Krasu. 

Letos smo si nekaj kalov izbrali in jih popisali. Za popis kačjih pastirjev, smo se, poleg dvoživk, odločili prav zaradi njihove ogroženosti. Ne samo, da kalí, zaradi neprimerne oskrbe izginjajo, kačje pastirje in ostale vrste ogrožajo tudi s pesticidi in njim podobnnimi škodljivimi snovmi onesnažene vode, ki so ponavadi posledica aktivnega kmetijstva in drugih človekovih aktivnosti.


Naj vas ne skrbi, vse osebke smo po končanem določevanju vrnili nazaj v njihovo okolje. 

Anisopter.

Za konec pa še to, ste morda vedeli, da so kačji pastirji najbolj raziskana skupina žuželk v Sloveniji?



Priljubljene objave