V avgustu na dopustu

V takem času, kot je letošnji avgust si želim, da bi živela v času, ko še niso poznali plehnate škatle, avtomobila. V času, ko ceste še niso bile pokrite s temnim asfaltom. Takrat, ko se je turistu reklo popotnik.

Kolonam avtomobilov in motoristov kar ni videti konca. Večinoma tujci, pri nas na obisku, sprostitvi, izkoriščajo še zadnje dni svojega dopusta. In tu se vprašam: "Pa se res odpočijejo? Ali jim priti na Bled, v Bohinj, kjer se tre ljudi, res predstavlja oddih?". Morda samo jaz nisem vajena take množice ljudi in morda sem ena tistih, ki ne mara drena. Ne pravim, da turizem ni kul. Ne mislim, da so turisti slabi. Samo sprašujem se o kakovosti takih počitnic. Sicer je najbrž res, da si počitnice dobre ali slabe narediš sam.


Prejšnji dan sta se v infotu (info središče TNP), kjer delam, ustavila dva Američana. Dobesedno nejevoljna. Taka dva, ki sta potrdila skoraj vse stereotipe o Američanih. S prstom mi je kazal v bel papir z neko razpredelnico: "Kje je to? Tu?" (prevejam) in naprej opletal z listom. Nista bila kaj preveč informirana o kraju kamor sta prišla, pa še tega jima je nekdo predlagal, če se bolje izrazim, nekdo jima je svetoval naj se ustavita v Triglavskem Narodnem Parku (TNP).
"Kaj imate kaj lepega tu?" me je starejši bradati gospod, z ne preveč velikim zanimanjem spraševal. Jaz, seveda z največjim zanosom, da spremenim njegovo nezainteresirano stanje, začnem razlagati, kaj vse si v parku lahko ogledata in kaj bi jima utegnilo biti zanimivo.
Vmes me je kar prekinil: "Kateri jezik govorite?" am...zmedena..."Angleško?!" (sam pri sebi: "BA, a se me mar ne razume?!") -"Ne, ne, kateri jezik govorite tu, v tej državi? Slovaško? In kje je WC?" Okej, kaj ima to sedaj veze s tem kar ti razlagam?! Sploh vesta kje sta?!... No in nekako smo prišli do tega, da sem ju poslala v sotesko Vintgar, ker niti nista imela preveč časa in interesa, saj sta si želela ob sedmih (19.00 po našem času, prišla pa sta okrog 16, morda malo čez) ogledati še Ljubljano. Ja, What ever, itak se je vozil skoraj 4 ur do Bleda, namesto 3, kot so mu rekli. V glavnem brez veze... Morda sta prišla samo na WC.


Ali ima to kakšen smisel? Nejevoljni turisti, ki bi po eni strani videli stvari, ki jih v bistvu sploh ne zanimajo. Niti ne vedo kje so in kaj jih zanima. Se pritožujejo nad prometom, vremenom, parkirninami... Zakaj sploh grejo od doma? Naj posedajo doma na vrtu, balkonu, kjerkoli. Vedeli bodo kje so, kaj vidijo, parkirnine jim ne bo treba plačati, ne bodo nervozni zaradi prometnih zamaškov in vročina jim ne bo prišla do živega saj imajo doma sigurno klimatizacijo.
Še dobro, da niso vsi taki! Nekateri so prav fajn in simpatični. Zanima jih veliko stvari, včasih celo preveč, največkrat take stvari o katerih ravno tisti trenutek nimaš pojma. Vseeno jim pomagaš in poskušaš postreči s kakovostnimi informacijami, oni pa se hvaležni potrudijo s hvala in nasvidenje v našem jeziku.


Letos na konkretnem dopustu še nisem bila. Držim pesti, da kmalu šibnem, čeprav mi po zadnjih informacijah ne kaže prav dobro. Uživajte počitnice kjerkoli že ste in naj vam jih ne pokvari kakšen zoprn turistični delavec. Nikoli ne veste, morda je 5 minut nazaj, izraelski družini s 3-letnim otrokom, poskušal odsvetovati  družinski pohod na Triglav.


Priljubljene objave